Bannerinvaihto.fi
Flash-bannerin suunnittelu

Bannerinvaihto.fi -järjestelmässä on mahdollista käyttää myös Flash-tekniikalla toteutettuja mainoksia. Flash-tekniikkaa käytettäessä bannerit tulee kuitenkin toteuttaa siten, että niiden linkitys tapahtuu Bannerinvaihto.fi -järjestelmän kautta  getURL -komennolla ClickTAG-metodia käyttäen. Tässä ohjeistossa käsitellään Flash-bannerin linkityksen toteutusohjeet - ole hyvä ja tutustu näihin ennen kuin toteutat mainoksesi Flash-tekniikalla.

Flashilla tehoa mainontaan

Macromedian kehittämä Flash-tekniikka on yleistynyt niin www-sivustojen rakennusvälineenä kuin myös verkkomainosten suunnittelutyökaluna. Flash-bannerit voivat sisältää pienessä tiedostokoossa paljon vektoripohjaista animaatiota. Verrattuna perinteisiin Gif-bannereihin, Flash-bannereilla saavutetaan helposti moninkertainen klikkausprosentti.

Tämän lyhyen ohjeiston tarkoituksena ei ole opettaa sinua Flash-ohjelman käyttöön (ohjeita siihen löydät varmasti ympäri Internetiä) vaan toimia rautalankaohjeistona sille, miten Flash-banneri tulee tehdä, jotta se toimii myös Bannerinvaihto.fi -järjestelmässä. Ohje on tarkoitettu Flash MX 2004:sta varten, mutta samojen toimenpiteiden tekeminen onnistunee soveltaen myös muissa versioissa.

Oikea koko ja muoto

Itse bannerin suunnittelussa voit käyttää haluamiasi tehosteita haluamallasi tavalla, kunhan mainos täyttää laatuvaatimuksemme sekä käyttäjäehtomme. Flash-bannerin tulee vastata fyysiseltä kooltaan sekä tiedostokooltaan järjestelmälle säädettyjä kokoja (esim. 468 x 60 -järjestelmässä Flash-bannerin tulee olla 468 pikseliä leveä, 60 pikseliä korkea ja valmiin .swf-tiedoston koko tulee olla korkeintaan 25kB).

Frame Rate

Lisäksi suosittelemme, että sujuvan Flash-animaation aikaansaamiseksi, muutat ensimmäiseksi Flash-dokumentin Frame rate -tason suuremaksi, kuin vakioasetuksilla oleva 12 kuvaa sekunnissa. Sopiva arvo lienee 18-26 välillä, jolloin animaation ruudunpäivitys näyttää jouhevalta. Älä kuitenkaan muuta arvoa tarpeettoman suureksi, sillä liian suuri arvo aiheuttaa hitaammilla koneilla kuvan tökkimistä.

Kuitenkin ainoa pakollinen asia, mikä banneria tehdessä tulee huomioida, on itse linkitys, joka järjestelmäämme ladattavissa Flash-bannereissa tulee tehdä seuraavien ohjeiden mukaisesti.

Linkitys

Älä tee Flash-banneriisi tai sen elementteihin suunnitteluvaiheessa minkäänlaisia linkityksiä, koska ne eivät toimi oikein! URL-osoite, johon bannerin tulee olla linkitettynä, vaihtuu sivustokohtaisesti ja kiertää aina järjestelmämme kautta, jotta bannerin klikkauskerrat voidaan tilastoida ja niistä ansaitut näyttökerrat tilittää jäsenille. Tämän vuoksi tee Flash-banneri valmiiksi ilman minkäänlaisia linkkejä ja toimi sen jälkeen seuraavasti:

 1. Avaa bannerisi .fla-työtiedosto
 2. Lisää työtiedostoon yksi taso (Layer) ja sijoita sen tasoikkunassa alimmaksi.
 3. Piirrä uudelle tasolle suorakulmiotyökalulla (Retangle Tool) koko näyttämön kokoinen suorakulmio. Suorakulmion värillä ei ole mitään merkitystä (se voi olla haluamasi taustavärin mukainen tai voit tehdä erillisen taustan jollekin ylemmistä tasoista).
 4. Valitse juuri piirtämäsi suorakulmio aktiiviseksi klikkaamalla sitä kerran osoitinnuolella (Selection Tool), klikkaa tämän jälkeen hiiren oikealla näppäimellä ja valitse avautuvasta valikosta Convert to Symbol
 5. Convert to Symbol -ikkunan avauduttua valitse Behavior-kohdassa Button. Paina OK.
 6. Suorakulmio edelleen aktiivisena kopioi seuraava koodi alempana sijaitsevaan Actions-Button -toimintovalikossa sijaitsevaan Timeline Control -kenttään:

  on (release) {
  if (clickTAG.substr(0,5) == "http:") {
  getURL(clickTAG, "_blank");
  }
  }
 7. Ikkunasi sisällön pitäisi tämän jälkeen näyttää seuraavanlaiselta:

Tallenna dokumenttisi työtiedosto eri nimellä. Tämän jälkeen käännä ajettava .swf-tiedosto normaalisti. Tarkista vielä, että ajettava .swf-tiedostosi toimii normaalisi ja osoitin muuttuu linkkiosoittimeksi kaikkialla dokumentissa, mutta klikkaaminen ei johda mihinkään. Tämän jälkeen voit .swf-päätteisen banneritiedoston normaalisti tunnuksellesi.

Yllä esitetty toimenpide mahdollistaa sen, että Bannerinvaihto.fi -järjestelmä kykenee syöttämään luomallesi Flash-bannerille jäsenkohtaisen linkin, joka ohjaa klikkaukset järjestelmän kautta ja rekisteröi ne tilastoihisi. Älä siis luo bannerillesi kiinteää linkkiä sivuillesi, koska tällöin järjestelmä ei voi seurata, miten paljon mainostasi klikataan.